De Romeinen

Groene stroom is niet langer iets van de toekomst, maar is nu reeds dringende noodzaak. Mothership stelt voor om een veld zonnepanelen aan te leggen.

In Lobith ligt een bijzonder stuk grond. Deze grond doet dienst als Grondbank, zand, grind, klei en porselein wordt hier bewaard tot het verkocht kan worden. Deze grond wordt niet zo veel meer gebruikt en vanuit hier ontstond het idee bij de eigenaar om een Zonnepark te bouwen.

Lobith is een plaats in Gelderland welke erom bekend staat dat daar de Rijn Nederland binnenstroomt. Duizenden jaren geleden brak de Rijn door de stuwwal die zich uitstrekte van ‘s-Heerenberg tot aan Nijmegen. Door deze opening, later de Gelderse Poort genoemd, zocht de rivier zich een weg noord- en later westwaarts door een deltagebied naar de zee.

De omgeving van de Grondbank is doordrenkt met Romeinse geschiedenis. Voor het concept voor het Zonnepark hebben we dan ook gekeken naar deze rijke geschiedenis.  Tacitus en Julius Caesar (in De Bello Gallico) beschrijven de strijd van de Romeinen tegen de barbaren aan de bovenloop van de Rijn. Op deze plek zijn de Romeinen gestopt om verder Europa in te trekken.

In een ruimte van 1 kilometer lang en 65 meter breed bevinden zich als in slagorde de schilden van een Romeins legioen. De uitkijktorens worden gebouwd van gerecycled materiaal en zijn geïnspireerd op de Romeinse uitkijktorens. Rondom het veld worden Hollandse Cipressen geplant om het Romeinse karakter extra naar buiten te laten komen. Hoe groots het Romeins legioen vroeger was, wordt tastbaar. Op ongeveer 100 meter van het Zonnepark ligt het Pieterpad, de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland. Al deze duizenden wandelaars worden uitgenodigd om een kijkje te nemen in de uitkijktorens en het bijzondere Zonnepark te ervaren. Bezoekers krijgen als het ware een terugblik in het verleden en kunnen zich inbeelden hoe het er in die tijd aan toe ging. Maar waar eens de Romeinen vastliepen in hun poging het noorden te veroveren, is nu de toekomst aan de beurt.